کدام روش یادگیری موسیقی را انتخاب کنم؟!
یادگیری غیر اصولی موسیقی همانند نامه خواندن یک شخص بی سواد است!
یک فرد بی سواد برای اینکه هر بار بتواند نامه ای را بخواند باید دست به دامن افراد باسواد شود، درصورتی که اگر سواد خواندن و نوشتن را یاد می گرفت دیگر نیاز به صرف زمان و هزینه ی اضافی نمی داشت.
یادگیری موسیقی نیز به همین شکل است، شما میتوانید هر بار برای یادگیری آهنگ دلخواه خود، دست به دامن یک مدرس شوید و یا اینکه سواد موسیقی را یاد گرفته و آهنگ دلخواه خود را از روی نت آن اجرا نمایید.
قبلا دو روش آموزش موسیقی در ایران وجود داشته، که اخیرا روش سومی نیز به آن اضافه شده است. روش اول و قدیمی تر، روش پنجه ای یا گوشی است که در آن مدرس نت های موسیقی را برای هنرجو آنقدر تکرار می نماید تا هنرجو با تقلید از وی، نحوه ی نواختن یک قطعه ی موسیقی را فراگیرد. در روش دوم که روش علمی تری بوده، مدرس، زبان موسیقی را به هنرجو یاد داده تا هنرجو خود مسیر پیشرفت را طی نماید.
روش سوم ترکیبی از دو روش بالا بوده که برای اولین بار توسط کتاب “آی تال” ارائه شده است؛ در این روش مدرس نت های قطعه ای را که قرار است هنرجو بنوازد را از روی کتاب به وی یاد داده و سپس با کنار گذاشتن کتاب، مانند روش پنجه ای تمرکز خود را بر روی نحوه ی نواختن هنرجو می گذارد. البته در این روش نت ها و قطعات به قدری ساده و کوتاه شده اند تا هنرجو بتواند به راحتی آنها را حفظ نموده و تمرکز خود را تنها بر روی نوازندگی خود بگذارد.
با وجود مزیت های زیاد آموزش علمی، معمولا هنرجوها به سراغ روش گوشی و یا پنجه ای می روند که در زیر به نمونه ای از دلایل آن اشاره خواهیم کرد:
-اگر من فلان آهنگ را یاد بگیرم برای تمام عمرم کافی است، پس نیازی به یادگیری نت خوانی ندارم!
حال باید پرسید که آیا یک شخص می تواند تا آخر عمرش تنها از یک نوع غذا که خیلی به آن علاقه مند است استفاده نماید؟! قطعا بعد از چندبار خوردن پشت سر هم آن غذا، حتی از نگاه کردن به آن نیز دچار حالت تهوع می گردد؛ موسیقی نیز غذای روح است و طبیعتا هیچکس نمی تواند تمام عمر خود را با نواختن یک یا دو قطعه سر نماید، به همین دلیل هنرجو مجبور است به صورت مداوم برای یادگیری قطعات جدیدتر هزینه بپردازد.
-من با نگاه کردن به دست یک نوازنده راحت تر از روش نت خوانی می توانم آهنگ یاد بگیرم!
اگر اینگونه بود دیگر نیازی به هیچ آموزشگاه موسیقی و مدرسی نبود! چرا که در حال حاضر کلیپ نوازندگی اکثر قطعات موسیقی در فضای مجازی وجود دارد و هر فردی می تواند با نگاه کردن به حرکت دست و انگشتان نوازندگان، موسیقی را فرا گیرد!
متاسفانه باید گفت شما با نگاه کردن به حرکات انگشتان دست یک نوازنده هیچ اطلاعاتی از آن قطعه کسب نکرده و تنها وقت خود را هدر خواهید داد. به قول یکی از اساتید، نوازنده باید گوشی قوی داشته باشد، نه چشمان تیزبین!
-با روش گوشی و پنجه ای بسیار سریع میتوانم آهنگ بزنم درحالی که در روش نت خوانی این کار ماه ها زمان می برد!
در مورد متدهای آموزشی گذشته این مورد درست بوده ولی با وجود متدهای جدید آموزشی مانند “کتاب آی تال”، دیگر هیچ تفاوتی بین این دو روش وجود ندارد!
-با یادگیری نت خوانی فقط وقتم را هدر داده و بهتر است مستقیما آهنگ یاد بگیرم!
هنرجویان زیادی هستند که سال ها دنبال آموزش گوشی و پنجه ای بوده و کل اطلاعاتی که از موسیقی در این سال ها بدست آورده محدود به همان چند آهنگ ساده ای است که از مدرس خود یاد گرفته اند، درحالی که در طول این مدت هنرجویانی که نت خوانی را به خوبی یاد گرفته اند، می توانند قطعات زیادی را بدون کمک مدرس خود بنوازند.
-نت خوانی بسیار سخت است ولی روش گوشی و پنجه ای خیلی راحت!
همیشه ناشناخته ها برای ما سخت و دشوار نمود پیدا میکند ولی باید گفت که یادگیری زبان موسیقی از هر زبان دیگه ای راحت تر بوده چرا که تمام حروف الفبای موسیقی تنها شامل هفت نت می باشد.
متاسفانه رواج آموزش غیر اصولی در این روزهایی که آموزشگاه های موسیقی تعطیل شده اند شدت بیشتری به خود گرفته و افراد مختلفی از ناآگاهی هنرجویان برای پر کردن جیب خود در فضای مجازی بهره می برند. با فراگیری سواد موسیقی، دریچه ای تازه از این هنر به روی ما گشوده می شود و قطعا با افزایش درک و فهم هنرجویان از این موضوع، راه کسانی که از عدم شناخت و آگاهی مردم در این زمینه سوءاستفاده می کنند، بسته خواهد شد.
وحید سرابی
کارشناس و پژوهشگر موسیقی
برای استفاده از آموزش رایگان کتاب “آی تال”(بهار کمانچه) اینجا کلیک نمایید
برچسب ها:
آموزش اصولی موسیقی روش اصولی آموزش موسیقی اصول موسیقی
اصول یادگیری موسیقی روش های یادگیری موسیقی روش های یادگیری کمانچه روش های یادگیری ویلن
روش یادگیری کمانچه روش یادگیری ویلن کدام روش را انتخاب کنم کدام روش آموزش
کدام روش اموزش موسیقی بهتر است کدام روش آموزش موسیقی بهتر است بهترین روش آموزش موسیقی روش پنجه ای روش گوشی
نت خوانی گوشی یا پنجه ای آموزش پنجه ای کمانچه آموزش پنجه ای ویلن
اموزش گوشی کمانچه اموزش گوشی ویلن اموزش گوشی ویالن اموزش گوشی ویولن
آموزش گوشی ویلن آموزش گوشی کمانچه اموزش سینه به سینه
اموزش پنجه ای کمانچه اموزش پنجه ای ویالون
دیدگاهتان را بنویسید