توجه: این درس شما را از حضور در کنار یک مدرس باتجربه بی نیاز نخواهد کرد و صرفا به جهت تشویق هنرجویان برای یادگیری اصولی موسیقی، زیر نظر یک مدرس توانمند نگاشته شده است.

درس اول از کتاب اول “آی تال”

اهداف: آشنایی با اولین نت موسیقی، یادگیری آرشه کشی صحیح، اجرای کشش های چهار ضربی و دو ضربی

همانطور که یادگیری خواندن و نوشتن هر زبانی نیازمند یادگیری حروف الفبای آن است؛ یادگیری زبان موسیقی نیز با فرا گرفتن حروف الفبای آن آغاز میگردد. در ابتدا برای نوشتن حروف الفبای هر زبانی به دفتری که دارای خطوط افقی باشد نیازمندیم، دفترهای زبان فارسی یک خطی، دفترهای زبان انگلیسی دو خطی و دفتر یا کتاب های موسیقی پنج خطی می باشند(رجوع شود به صفحه ی پانزدهم کتاب. جهت دانلود فایل پی دی اف پنج درس اول به صورت رایگان اینجا کلیک نمایید) این مقایسه بدان جهت است که اکثر هنرجویان، خطوط موسیقی را با سیم های ساز اشتباه میگیرند درحالی که این فقط یک تشابه ظاهری است.

این پنج خط به خطوط حامل معروف هستند و نت های موسیقی(حروف الفبای موسیقی) دایره هایی هستند که بین خطوط و یا روی آنها قرار میگیرند و برای شروع، دایره ای که زیر پنج خط قرار گرفته و خط کوچکی وسط آن است را نت “دو” گویند.

حال اگر ساز را طبق آموزش کوک کردن، کوک کرده باشید، وقتی آرشه را بر روی سیم سوم بکشید صدایی را که خواهید شنید همان صدای نت “دو” است که اولین نت موسیقی میباشد.
آموزش تصویری کوک کردن کمانچه در اینستاگرام

آموزش تصویری کوک کردن کمانچه در تلگرام

آموزش تصویری کوک کردن ویلن در اینستاگرام

آموزش تصویری کوک کردن ویلن در تلگرام

پس از فراگیری نحوه ی صحیح گرفتن ساز و آرشه از روی تصویر صفحه ی دوازدهم کتاب، به سراغ تمرین اول از درس اول می رویم.

تمرین اول


همانطور که ملاحضه میکنید خطوط حامل توسط خط های عمودی به نام خط میزان به قسمت های مساوی تقسیم شده که بین این خط های عمودی را میزان گویند.(برای مثال تمرین اول شامل چهار میزان است)
در سمت چپ تمرین اول علامتی هست به نام “کلید سل” که بعد از آن دو عدد بر روی هم نوشته شده و به آن “میزان نما” گویند و برای این تمرین عدد بالایی تعداد ضرب پا را در هر میزان نشان میدهد که در اینجا عدد چهار است و عدد پایینی شکل ضرب، که در کتاب بعدی توضیح داده خواهد شد.

بلافاصله بعد از میزان نما یک مستطیل کوچک، چسبیده به زیر خط چهارم آمده که به علامت سکوت معروف است و مفهوم آن این است که بدون کشیدن آرشه بر روی سیم تا چهار شمرده و همراه آن پا بکوبیم(دقت نمایید در ابتدای آموزش، هر شمارش شما باید یک ثانیه طول بکشد).
بعد از علامت سکوت و در میزان دوم دایره ای زیر اولین خط حامل قرار گرفته که همانطور که گفته شد به نت “دو” معروف است و مفهومش این است که آرشه را با چهار شماره روی سیم سوم بکشیم تا صدای نت “دو” ایجاد گردد. اکنون این سؤال پیش می آید که آرشه را در دو جهت راست و چپ میتوان حرکت داد و باید با کدام جهت شروع نمود؟!
در بالای نت “دو” عدد صفر گذاشته شده و نشان دهنده ی شماره ی انگشتان دست چپ است و بدین معناست که برای تولید صدای نت “دو” به گرفتن سیم توسط دست چپ نیازی نیست و تنها با کشیدن آرشه بر روی سیم سوم صدای نت “دو” تولید میشود و بالای عدد صفر نیز علامت آرشه ی راست گذاشته شده و به معنای این است که آرشه را به سمت راست بدن باید بکشید.
میزان سوم باز چهار شماره سکوت(آرشه حرکت نمیکند) و میزان چهارم، چهار شماره حرکت آرشه روی سیم سوم و تولید صدای نت “دو” ولی این بار آرشه به سمت چپ بدن حرکت میکند. بنابراین تمرین اول بدین گونه است؛ چهار ثانیه سکوت، چهار ثانیه حرکت آرشه به سمت راست، چهار ثانیه سکوت، چهار ثانیه حرکت آرشه به سمت چپ و در آخر تمام این مراحل تکرار میگردد.

نکاتی را که در هنگام آرشه کشی باید رعایت نمود:
١- برای آرشه کشی، زاویه ی آرشه نسبت به ساز طوری باید باشد که فقط سیم سوم به صدا در بیاید.

٢- در هنگام آرشه کشی تا حد ممکن بازو به بدن نزدیک بوده و تنها از مچ و ساعد برای حرکت آرشه کمک گرفته شود.

نکته: در ابتدا ممکن است صدای بسیار خشنی از سیم به گوش برسد و این به علت فشار زیادی است که هنرجویان برای کشیدن آرشه به سیم وارد میکنند و البته مسئله ی نگران کننده ای نیست، چراکه به مرور زمان و با تمرین صحیح برطرف خواهد شد.

تمرین دوم:


در تمرین دوم سکوت ها حذف شده و بجای آنها نت “دو” قرار داده شده. اجرای تمرین دوم بدین شکل است که چهار شماره آرشه به سمت راست حرکت داده میشود و چهار شماره به سمت چپ، بدون سکوت و دو بار دیگر همین عمل تکرار میشود.

تمرین سوم:


در تمرین سوم مستطیل کوچک روی خط سوم قرار گرفته و بدین معنی است که تنها دو شماره باید سکوت کنیم و دایره ای که صدای نت “دو” بود نیز دارای یک دسته به سمت بالا شده است که معنی اش این است آرشه را تنها با دو شماره بر روی سیم سوم بکشیم و این عمل در میزان های بعدی نیز تکرار گردیده. بنابراین تمرین سوم بدین شکل اجرا میگردد که دو شماره سکوت، دو شماره آرشه ی راست، دو شماره سکوت، دو شماره آرشه ی چپ و این عمل تا میزان آخر تکرار میگردد.

تمرین چهارم:


در تمرین چهارم همانند تمرین دوم، سکوت ها حذف شده و به جای آنها نت “دو” قرار گرفته و بدین ترتیب در تمرین چهارم دو ضرب اول صدای نت “دو” با آرشه ی راست و دو ضرب دوم باز صدای نت “دو” با آرشه ی چپ و تا میزان آخر این عمل تکرار میگردد.

تمرین پنجم:


تمرین پنجم به عنوان جمع بندی تمرینات قبلی است، بدین صورت که میزان اول چهار ضرب نت “دو” با آرشه ی راست، میزان دوم دو ضرب نت “دو” با آرشه ی چپ و دو ضرب نت “دو” با آرشه ی راست و این عمل در دو میزان بعدی نیز تکرار میگردد با این تفاوت که جای آرشه های راست و چپ عوض میشود. دقت نمایید که در این تمرین سرعت آرشه کشیدن برای نت های چهارضربی کند و برای نت های دو ضربی تندتر و متناسب با شمارش ضرب ها میباشد.

-تمرینات فوق را میتوانید با ریتم شماره ی ۳۱ نرم افزار ریتم باکس(مراجعه شود به قسمت نرم افزارهای سایت) اجرا نمایید؛ بدین صورت که هر تمرین را حفظ نموده و پس از نصب و باز نمودن برنامه ی ریتم باکس، با پخش ریتم شماره ی ۳۱ همزمان با آن تمرین را اجرا نمایید.

-تمرینات بالا هر روز ۱۰ دقیقه، به مدت یک هفته باید تکرار گردد تا تسلط هنرجو به آرشه کشی افزایش یافته و در ادامه ی آموزش بیشتر تمرکز خود را بر روی جاگذاری صحیح انگشتان دست چپ بر روی دسته ی ساز معطوف نماید.
دقت نمایید که حفظ کردن تمرینات الزامی بوده و هرگاه توانستید تمامی تمرینات را از حفظ و بدون هیچ مشکلی بنوازید درس بعدی را شروع نمایید.

آموزش تصویری درس اول در اینستاگرام(کمانچه)

آموزش تصویری درس اول در تلگرام(کمانچه)

آموزش تصویری درس اول در اینستاگرام(ویلن)

آموزش تصویری درس اول در تلگرام(ویلن)

-برای مشاهده ی “درس دوم” اینجا کلیک نمایید.

خرید فایل پی دی اف کتاب “آی تال”

وحید سرابی
٩٨/١/١
asoa.ir

انتشار این مطالب با ذکر منبع بلامانع میباشد.


دیدگاه‌ها

17 پاسخ به “درس اول(کتاب اول)”

  1. نام آور نیم‌رخ
    نام آور

    سئوال دیگرم اینه: من ساکن شهرستان خرم آباد هستم آیا شما مرکز یا مراکز آموزش موسیقی (کمانچه بخصوص) دارید و من در خرم آباد کجا برم آیا شما کلاس دارین ودرخرم آباد استادخوب و آدرسی به ما ارائه میفرمایین

  2. نام آور نیم‌رخ
    نام آور

    ببخشید برای کسی مثل من که بصورت خودآموز بلدم آهنگهایی رابزنم وانگشتام راه افتاده یادگیری نت میتونه راحت باشه وتسریع دریادگیری برام اتفاق بیفته چون سن وسالم دیگه از سی وپنج گذشته وبه دلتیلی متاسفانه این هنر موردعلاقه ام را بصورت کلاس وعلمی ادامه نداده ام اصلا شروعی نداشته وکلاسی نرفته ام اما میخوام علمی واصولی کمانچه را یادبگیرم به نظرتون اون چیزایی که بلدم به درد میخوره که بتونم بسرعت نتها را هم فرابگیرم با توجه به دانش عمومی وحافظه نسبتآ خوبی که در یادگیری دارم واهل مطالعه وکتابخوانی وعلاقه مند بوموسیقی هستم آیا میتوانم بسرعت مثلا شش ماه راه بیفتم و اون اصول اولیه نت و علم موسیقی را یادبگیرم .شش ماه تمام وقت منظورمه یعنی روزی ده ساعت میتونم وقت بذارم وانبوهی از کتب و داده ها را یادبگیرم توانایی اینو دارم .اما میگم شش ماه چون وقت ندارم دوسه سال وقتم را بذارم وباید شش ماه کامل وقتمو بذارم بعدش میتونم باز تا هر زمانی مثلا روزی دوساعت یاهفته ای پانزده ساعت وقت بذارم .مرسی

    1. ئاسوا نیم‌رخ
      ئاسوا

      سلام
      بله، به طور یقین اگه تلاش و پشتکار داشته باشید و مطالب سایت رو به دقت دنبال کنید، شما هم مانند هزاران نفری که از آموزش‌های کتاب بهار کمانچه بهره می‌برند می‌تونید به راحتی نت‌خوانی و اصول موسیقی رو یاد بگیرید.
      هرجا هم به مشکلی برخورد کردید من و همکارانم آماده‌ی پاسخگویی هستیم.

    2. نام آور نیم‌رخ
      نام آور

      سپاسگذارم ازتون

    3. مرتضی حسنی نیم‌رخ
      مرتضی حسنی

      هیچ زمان نمیشه ده ساعت پشت هم ساز زد روزی سه بار میتونی اینکار و انجام بدی در زمان حداکثر یک ساعت وتا شش ماه نمیتونی اینکارو انجام بدی اگه مجموعه کتاب کمانچه و تهیه و یاد بگیری اولا بدون استاد نمیشه دوما زیر یکسال نشده یعنی نمیتونی بطور روان یاد بگیری . یه ساز ده سال طول میکشه تا اسم استاد بزاری روش .آرزوی موفقیت در این راه براتون دارم

  3. کیان نیم‌رخ
    کیان

    سلام
    من پی دی اف رایگان ۵ درس رو نمیتونم دانلود کنم

    1. ئاسوا نیم‌رخ
      ئاسوا

      سلام
      به لینک زیر مراجعه نمایید
      https://asoa.ir/گزیده-ی-کتاب-بهار-کمانچه/

  4. ناشناس نیم‌رخ
    ناشناس

    باسلام من الان درس اول رو خوندم مشکلی هم نبود الان به مدت یک هفته این تمرین رو انجام بدم بعد درس بعد رو شروع کنم؟

    1. ئاسوا نیم‌رخ
      ئاسوا

      یه نکته ی مهم در آموزش وجود داره که دانستن با توانستن خیلی فرق میکنه، اکثر هنرجوها گول سادگی تمرینات رو میخورند درحالی که بحث سر دانستن نیست بلکه شما باید به یک تکنیک یا یک روش عادت کنید نه اینکه صرفا بدونید به چه شکل اجرا میشه؛ مثلا همه بلدند که برای راه انداختن یک خودرو باید به چه شکل عمل کنند ولی در اجرا کمتر کسی موفق به این کار میشه.
      در درس اول شما باید به آرشه کشیدن صحیح عادت کنید تا بتونید درس های بعدی رو بدون مشکل اجرا کنید ولی استثنا اگه درس اول براتون خیلی راحته میتونید تنها سه روز رو بهش اختصاص بدین ولی درس های بعدی باید حتما یک هفته و روزی ۱۰ دقیقه تمرین بشه تا نتیجه بگیرید.

  5. درود خدا بر شما

  6. اکرم.ج نیم‌رخ
    اکرم.ج

    ببخشید نت گرد و سفید به چه معنیه؟

    1. ئاسوا نیم‌رخ
      ئاسوا

      نت های موسیقی دایره هایی هستند که در هرکجای خطوط حامل قرار بگیرند، یکی از صداهای حروف الفبای موسیقی(دو، ر، می…) را به خود می گیرند و نوع شکل آنها(گرد، سفید، سیاه…) مشخص کننده ی میزان کششی است که باید به آن نت در هنگام آرشه کشی بدهیم.

  7. مصطفی نیم‌رخ
    مصطفی

    هزاران درود بر شما

  8. Korosh نیم‌رخ
    Korosh

    عالیییییی

  9. قربان. ح نیم‌رخ
    قربان. ح

    👏👏👏👏

  10. فقط خدا نیم‌رخ
    فقط خدا

    درود بر شما👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  11. آزیتا نیم‌رخ
    آزیتا

    درود و سپاس از مدیران محترم سایت به خاطر انتشار این مطالب عالی
    انشاءالله سالی پر از نشاط و امید داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× 09339626002